Get Adobe Flash player

Претрага

Serbian Bulgarian Greek Macedonian Russian

На мрежи

Ко је на мрежи: 103 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

Данас 28
Јуче25
Ове недеље 64
Прошле недеље 114
Овог месеца 389
Прошлог месеца 1151
Свих дана 18343
Корисника 0
Гостa 103

Заборављено путовање Кир Сретена Динића

 


  

 

Нова књига свештеника Драгића Илића

Заборављено путовање Кир Сретена Динића

Намера свештеника Илића је да кроз личност Сретена Динића покаже апсолутну заборавност једног покољења чији је он био народни просветитељ


Кир Сретен Динић у литератури познат је као народни просветитељ, био је дугогодишњи учитељ, школски надзорник, аутор многих књига, сарадник и уредник , за оно време значајних, листова, часописа, зборника. „Заборављено путовање Кир Сретена Динића“ је документарно приповедна проза, са наглашеном документарношћу и без много фиктивног, да не би читалац, како објашњава аутор, помислио да је књига измишљења. Динић је историјска личност, рођен у Великом Шиљеговцу 1875. а умро у Лесковцу, 1949. године.


- Он је национално потребан, а неоправдано заборављен лик. То се поготово види по његовом ратном путопису који сам објавио у књизи. Са српском војском је 1915. прешао преко Албаније. На основу тог ратног путописа као једног од извора, објављеног у тадашњим српским новинама на Крфу и у Солуну, односно превода које је наше посланство у Паризу дало на располагање неком чувеном професору са Сорбоне, он је тада бранио Србе пред Аустроугарском пропагандом. Тај ратни путопис је веома потресан, наравно аутентичан и неоправдано заборављен - каже Драгић Илић и објашњава да су код нас ови путописи штампани 1922. у Лесковцу и то о трошку аутора а у његовој књизи је, практично, друго издање. Сретен Динић сада већ служи као парадигма једног страдања српске војске. Илић се бави феноменом заборавности, и још једним феноменом, који је ваљда и последица времена у коме смо живели, а то је одбацивање ауторитета и чак придавања погрешних садржаја ауторитетима. Тако нпр. Динић је човек по коме се зове земљорадничка задруга у Великом Шиљеговцу, а како је и рецензент Зоран Ђурић приметио многи људи мисле да је то неки лик из Другог светског рата. - Нико не познаје његову биографију, и не сања да је то човек који је успео да преживи промене свих назива улица после Другог светског рата, бар својим именом, па је у Великом Шиљеговцу остао до данас. Он је аутентични народни просветитељ. Нису га могли избрисати. Оснивао је тамошњу Задругу 1900. а 1911. објавио је књигу о десет година њеног рада.


„Заборављено путовање Кир Сретена Динића“ заокружује духовну трилогију Стишања, после књига „Птице из Наиса“ и „Топле сузе на путу за Јерусалим“ које говоре о Првом односно Другом светском рату. Поред документарности коју носе повезује их и нека врста наше заборавности или неспремности да те приче прихватимо у одређеном тренутку, - Сви смо причали о Другом светском рату, једни са једне, други са друге дистанце, често пута кроз партијске и идеолошке оквире, али нико до сада није се бавио трагедијом тог догађаја, жртвама тог рата. Неке приче још увек су стишане, да не кажем заборављене. Ми једноставно не познајемо жртву свог народа. Недовољно познавање историје, по мишљењу свештеника Илића је последица овог посмодернистичког сплета историјских околности од пре 20 година, када су неки ауторитети наметани. Људи су се после отрежњења потресли и одбацили све ауторитете. Један од тих примера свакако је и Сретен Динић, који је добијао писма од патријарха тадашњег, од Николаја Жичког, од председника САНУ, друговао са престолонаследником, краљем Александром и у библиографији има преко 50 јединица. Може се назвати и пиониром грађанског друштва и невладиних организација. Његов узор био је прота Аврам Јовановић кога у књизи њему посвећеној назива својим саветодавцем и утешитељем.


Живот и рад Сретена Динића, Драгић Илић је почео да открива још 1986. кад је његов отац добио службу као свештеник у Великом Шиљеговцу, где се и сусрео са његовом првом књигом. Требало је најпре препознати значај јер није било ауторитета који би на њега указао. Његово дело је обимно и разасуто по библиотекама и Историјском архиву. Само стицајем срећних околности, како каже аутор, дођете до тог ратног путописа.


- Од његових 50 књига, та, ратни путопис, сачувана је у Народној библиотеци Србије у Београду. Толико је искрзан, потрошен, да једва може да се чита. Кад сам дошао до њега нисам могао да верујем да од 1922. до данас он није имао репринт, поновљено издање.


У првом делу књиге је Динићева биографија, онако како је долазио до ње, а у трећем библиографија. - Он је представник једне духовности, културе, и културолошки посматрано носилац неких идеја које и данас трају, не само код нас већ и шире из нашег оквира. Али су те његове идеје једноставно заборављене. Неопходно нам је поновно исчитавање наше историје.


Издавач „Заборављеног путовања Кир Сретена Динића“ је, зато што је рођен у Великом Шиљеговцу, храм Св. Архангела Гаврила.

 

Д.Дебељаковић

--------------------------------------------------------------------------------

  Izvor : ГРАД Крушевац
--------------------------------------------------------------------------------