ВАЖНИ ДОГАЂАЈИ

Промоција књига у Цириху

 

 

 

 

 

 

 

 

Прота Драгић Илић, имао је 10. 9. 2012.год. промоцију својих књига у цркви Успенија Пресвете Богородице у Цириху. Књиге проте Драгића Илића ''Јесење клупко'', ''Птице из Наиса'' и ''Из историје цркве Свете Петке у Мајдеву'' представљене су у црквеном дому у организацији старешине цркве проте др Мирослава Симијоновића.
 
О књизи ''Из историје цркве Свете Петке у Мајдеву'' у име издавача говорио је свештеник Верољуб Благојевић.Присутне је поздравила и конзул Србије у Швајцарској, у граду Цириху госпођа Вера Вукићевић. Она је нагласила своју спремност да помогне у организовању нових промоција преосталих издања проте Драгића Илића.
 
На крају је о настанку својих дела и о проблемима стваралаштва говорио аутор – прота Драгић Илић посебно се осврнувши на књигу ''Јесење клупко'' коју је објавила црква Васкрсења Христова у Бечу. Ова књига је романсијерска биографија монаха Павла Чугаља који је живео у Америци, а онда је на позив српске владе дошао као добровољац за време I светског рата у ове наше крајеве да би и остао у Србији, замонашио се и више од пола века био духовник манастира Св.Роман код Ђуниса, где је и сахрањен.
 
Оваква једна романсирана биографија прилог је стварању слике о Србији и Србима какву нисмо знали, а коју је отворио Данко Поповић својим романом о српском сељаку ''Књига о Милутину'', а проширила Светлана Велмар Јанковић причом о грађанској Србији XX века, ова прича  се употпуњује причом о  монаху Србину у делу проте Драгића Илића.
 
Аутор је пред препуном салом дома цркве Успенија Пресвете Богородице захвалио свима на прелепом дочеку и проти др Мирославу Симијоновићу на одличној организацији.