ОБАВЕШТЕЊА

KАРАНТИНИЈА 2: ПОРОДИЧНА ХРОНИKА ИЗ ЗЕМЉЕ KОЈЕ НЕМА

 

Опис

Kарантинија је балканска погранична област, са карантинском контролом на граничним прелазима, између источног и западног царства.

Аутор прати судбину породице, која је пре три века избегла са Kосова у Врбницу, код Kрушевца, а један њен део је продужио даље да лута, па се настанио, преко реке, у Царевини.

„На подлози широке мапе времена Драгић Илић је изградио сложену и слојевиту а значењски богату повест у којој се, у преплетима историје судбине и приче, прати ход једне српске породице, цркве и народа. Упивши облике документарне хронике, извештаја, путописа, записа, писама, речника, поменика, ова историјско-биографска прича се развија са намером да репрезентује сложеност и трагичност хода у времену народа који настоји да овлада својом судбином, очува херојски дух, веру и цркву и створи државу.

Због тога у предњи план приче бивају истављани цареви и краљеви, државници и политичари, црквени прелати и волуминозни јунаци из народа да, заједно и појединачно, покажу и потврде како у сталним метежима и ломовима постоји нит континуитета српског трајања. То је нит духовног упорства и вољне снаге за опстајањем у страдањем обележеним оквирима и вредностима националне историје, традиције и наслеђа.

О потреби да се они изнова истраже, присвоје и испричају казује ова, поклоничком преданошћу, објективизованим гласом и мудром руком писана, потребна и вредна књига.“

– Милета Аћимовић Ивков